PROCEDURA BEZPIECZEŃSTWA COVID-19
PROCEDURA BEZPIECZEŃSTWA COVID-19
WEWNĘTRZNA PROCEDURA BEZPIECZEŃSTWA
W WARUNKACH PANDEMII COVID-19
W ZESPOLE SZKÓŁ OGÓLNOKSZTAŁCĄCYCH W ŚWIĘTOCHŁOWICACH
opracowana w oparciu o Wytyczne przeciwepidemiczne Głównego Inspektora Sanitarnego i Ministerstwa Zdrowia dla szkół podstawowych edukacja wczesnoszkolna oraz dodatkowe wytyczne MEN dla Dyrektorów i nauczycieli.
ORGANIZACJA OPIEKI W PLACÓWCE
SZKOŁA działa w trybie reżimu sanitarnego
-
Do szkoły mogą uczęszczać tylko dzieci zdrowe.
-
Rodzice i opiekunowie przyprowadzający/odbierający uczniów do/ze szkoły mają zachować dystans społeczny w odniesieniu do pracowników szkoły oraz innych uczniów i ich rodziców wynoszący min. 2 m
-
Rodzice mogą wchodzić z dziećmi wyłącznie do przestrzeni wspólnej szkoły
lub wyznaczonego obszaru z zachowaniem zasady – jeden rodzic z dzieckiem
lub w odstępie 2 m od kolejnego rodzica z dzieckiem, przy czym należy
rygorystycznie przestrzegać wszelkich środków ostrożności (m. in. osłona ust
i nosa, rękawiczki jednorazowe lub dezynfekcja rąk). -
Rodzice mają obowiązek przekazać wszelkie informacje o stanie zdrowia dziecka oraz o ewentualnej kwarantannie lub izolacji domowej w rodzinie ucznia
(w załączeniu ankieta);
Nie można przyprowadzać dziecka do szkoły , jeżeli w domu przebywa ktoś na kwarantannie lub w izolacji. -
W grupie może przebywać do 12 uczniów. W uzasadnionych przypadkach za zgodą organu prowadzącego można zwiększyć liczbę dzieci – nie więcej niż
o 2. Przy określaniu liczby uczniów w grupie należy uwzględnić także rodzaj niepełnosprawności uczniów. -
W miarę możliwości do grupy przyporządkowani są ci sami nauczyciele.
-
Jedna grupa uczniów przebywa w wyznaczonej i w miarę możliwości stałej sali.
-
Minimalna przestrzeń do zajęć dla uczniów w sali nie może być mniejsza niż
4 m2 na 1 osobę (uczniów i nauczycieli). -
W sali odległości pomiędzy stanowiskami dla uczniów powinny wynosić min. 1,5 m (1 uczeń – 1 ławka szkolna).
-
Uczeń posiada własne przybory i podręczniki, które w czasie zajęć mogą znajdować się na stoliku szkolnym ucznia, w tornistrze lub we własnej szafce – jeżeli szkoła posiada szafki.
-
Uczniowie nie powinni wymieniać się przyborami szkolnymi między sobą.
-
W sali gimnastycznej mogą przebywać dwie grupy uczniów. (Jednak nie więcej niż liczba uczniów określona zgodnie z § 7 ust. 1 pkt 7 rozporządzenia Ministra Edukacji Narodowej z 3 kwietnia 2019 r. w sprawie ramowych planów nauczania dla publicznych szkół (Dz.U. z 2019 r. poz. 639)). Po każdych zajęciach używany sprzęt sportowy oraz podłoga powinny zostać umyte lub zdezynfekowane
-
Należy wietrzyć sale co najmniej raz na godzinę, w czasie przerwy, a w razie potrzeby także w czasie zajęć.
-
Nauczyciel organizuje przerwy dla swojej grupy, w interwałach adekwatnych do potrzeb, jednak nie rzadziej niż po 45 min.
Grupa spędza przerwy pod nadzorem nauczyciela. -
Zaleca się korzystanie przez uczniów z boiska szkolnego oraz pobytu na świeżym powietrzu na terenie szkoły, przy zachowaniu zmianowości grup i dystansu pomiędzy nimi.
-
Sprzęt na boisku wykorzystywany podczas zajęć powinien być regularnie czyszczony z użyciem detergentu lub dezynfekowany, jeżeli nie ma takiej możliwości należy zabezpieczyć go przed używaniem.
-
Na boisku mogą przebywać dwie grupy przy założeniu, że zachowany jest między nimi dystans.
-
Należy ograniczyć aktywności sprzyjające bliskiemu kontaktowi pomiędzy uczniami.
-
Należy zapewnić taką organizację pracy i koordynację, która utrudni stykanie się ze sobą poszczególnych grup uczniów (np. różne godziny przyjmowania grup
do placówki, różne godziny przerw lub zajęć na boisku). -
Nie należy organizować żadnych wyjść poza teren szkoły (np. spacer do parku).
-
Uczeń nie powinien zabierać ze sobą do szkoły niepotrzebnych przedmiotów.
-
Jeżeli jest taka możliwość, w szatni należy wykorzystywać co drugi boks.
-
Należy unikać organizowania większych skupisk uczniów w jednym pomieszczeniu, w tym ustalić bezpieczną zasadę korzystania przez grupę z szatni przed rozpoczęciem i po zakończeniu zajęć.
-
Szkoła organizuje zajęcia świetlicowe dla uczniów, których rodzice zgłosili potrzebę korzystania ze świetlicy szkolnej. Godziny pracy świetlicy wynikają z informacji zebranych od rodziców.
-
Zajęcia świetlicowe odbywają się w świetlicy szkolnej z zachowaniem zasady 4 m2 na osobę. W razie potrzeby mogą zostać wykorzystane inne sale dydaktyczne.
-
Nauczyciele i inni pracownicy szkoły powinni zachowywać dystans społeczny między sobą, w każdej przestrzeni szkoły, wynoszący min. 1,5 m.
-
Personel kuchenny i pracownicy administracji oraz obsługi sprzątającej powinni ograniczyć kontakty z uczniami oraz nauczycielami.
HIGIENA I DEZYNFEKCJA
-
placówka jest wyposażona w płyn do dezynfekcji rąk
-
ręce należy myć często i regularnie, a w szczególności przed posiłkami
-
monitoruje się codzienne prace porządkowe z uwzględnieniem dezynfekcji klamek, poręczy, powierzchni płaskich, blatów itp
-
należy przestrzegać zaleceń producenta środków dezynfekujących
-
personel musi być wyposażony w indywidualne środki ochrony osobistej
oraz przeszkolony przez inspektora BHP w zakresie ich stosowania
oraz utylizacji. -
w placówce rozwieszone są plakaty, instrukcje tak, by informacja o zasadach postępowania była zachowana
-
toalety będą dezynfekowane na bieżąco
ŻYWIENIE
-
wyłącza się z użytkowania dystrybutory wody
-
Przy organizacji żywienia w szkole (stołówka szkolna, kuchnia, jadalnia i inne pomieszczenia przeznaczone na spożycie ciepłych posiłków), obok warunków higienicznych wymaganych przepisami prawa odnoszących się
do funkcjonowania żywienia zbiorowego, dodatkowo wprowadzić należy zasady szczególnej ostrożności dotyczące zabezpieczenia pracowników, w miarę możliwości odległość stanowisk pracy, a jeśli to niemożliwe – środki ochrony osobistej, płyny dezynfekujące do czyszczenia powierzchni i sprzętów. -
Szczególną uwagę należy zwrócić na utrzymanie wysokiej higieny, mycia i dezynfekcji stanowisk pracy, opakowań produktów, sprzętu kuchennego, naczyń stołowych oraz sztućców.
-
Korzystanie z posiłków musi być bezpieczne, w miejscach do tego przeznaczonych, w tym rekomenduje się zmianowe wydawanie posiłków, czyszczenie blatów stołów i poręczy krzeseł po każdej grupie. Wielorazowe naczynia i sztućce należy myć w zmywarce z dodatkiem detergentu, w temperaturze min. 60°C lub je wyparzać
-
naczynia w miarę możliwości zostanie wyznaczone miejsce tylko i wyłącznie do spożywania posiłków takie, aby umożliwić jego dezynfekcję
-
Od dostawców cateringu należy wymagać pojemników i sztućców jednorazowych
POSTĘPOWANIE W PRZYPADKU PODEJRZENIA ZAKAŻENIA COVID – 19
-
W przypadku stwierdzenia objawów chorobowych u dziecka, pracownik nie odbiera dziecka, pozostawia je rodzicowi/opiekunowi i informuje dyrektora lub osobę go zastępującą o zaistniałej sytuacji.
-
Rodzic/opiekun zobowiązany jest do udzielenia informacji zwrotnej dotyczącej zdrowia dziecka.
-
Rodzic/opiekun ma zakryty nos i usta.
-
Rodzice dzieci, które będą uczęszczały do placówki, muszą mieć stale włączone telefony, by umożliwić pracownikom szkoły szybki kontakt w razie potrzeby.
-
Rodzice mogą przekazać ważne informacje o dziecku telefonicznie dyrektorowi, nauczycielce lub bezpośrednio pracownikowi dyżurującemu.
-
Rodzice dzieci, które będą uczęszczały do szkoły w okresie epidemii „koronawirusa” powinni:
– zaopatrzyć dziecko w indywidualną osłonę nosa i ust podczas drogi do
i z placówki,
– wyjaśnić dziecku, aby nie zabierało do szkoły niepotrzebnych rzeczy
– przypominać dziecku o podstawowych zasadach higieny (powinno ono unikać
dotykania oczu, nosa i ust, często myć ręce wodą i mydłem, nie podawać rąk
na powitanie),
– tłumaczyć dziecku konieczność zachowywania odległości między dziećmi,
– zwrócić dziecku uwagę na odpowiedni sposób zasłaniania twarzy podczas
kichania czy kasłania.
PROCEDURA W PRZYPADKU ZAKAŻENIA U DZIECI
I PERSONELU SZKOŁY
- Do szkoły przychodzą dzieci zdrowe oraz personel niewykazujący objawów chorobowych.
- Dyrektor placówki wyznacza pomieszczenie wyposażone w środki ochrony osobistej oraz płyn do dezynfekcji, w którym będzie można odizolować osobę
z objawami chorobowymi. - Po zauważeniu symptomów choroby np.: kaszel, gorączka , złe samopoczucie, wyznaczona osoba przechodzi z dzieckiem do wyznaczonej do izolacji sali, ubiera środki ochrony osobistej ( maseczka , rękawiczki, ) pomaga dziecku założyć maseczkę i rękawiczki. Zachowuje bezpieczną odległość i pozostaje
z dzieckiem do czasu odebrania go przez rodziców/ opiekunów. - O zaistniałej sytuacji Dyrektor placówki zawiadamia jednostkę Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej oraz informuje rodziców/opiekunów pozostałych dzieci.
- Dziecko przejawiające niepokojące objawy zostanie odizolowane w wyznaczonym miejscu (izolatka) z zapewnieniem minimum 2 m odległości od innych osób.
- W przypadku objawów chorobowych dziecka, rodzic zostanie niezwłocznie
powiadomiony w celu pilnego odebrania dziecka ze szkoły. - Dziecko przebywające w izolatce będzie pod opieką wyznaczonego pracownika.
- Pomieszczenie wyznaczone jako izolatka po odebraniu dziecka przez rodzica
zostanie niezwłocznie zdezynfekowane. - Po przebytej chorobie dziecko będzie przyjęte do szkoły po okazaniu przez rodzica aktualnego zaświadczenia lekarskiego o możliwości ponownego uczęszczania do placówki.
- W przypadku wystąpienia objawów chorobowych (COVID – 19) u personelu szkoły zostanie niezwłocznie powiadomiona najbliższa stacja sanitarno – epidemiologiczna. Sporządzona zostanie lista osób, które miały styczność z osobą,
u której zaistniało podejrzenie zakażenia. - W przypadku wystąpienia objawów chorobowych u pracownika przydzielonego do opieki nad dziećmi w danym oddziale, dyrektor wyznaczy inną osobę
w zastępstwie.
Załączniki:
Ankieta_dotycząca_stanu_zdrowia_dziecka
Ankieta_dotyczaca_stanu_zdrowia_dzieckaAnkieta dotycząca stanu zdrowia ucznia
Ankieta_dotycząca_stanu_zdrowia_ucznia zgoda-temperatura